Tietoa hankkeesta

Hankesuunnitelma

Älykäs Ylinen Viipurintie ja Lehmusreitin kehittämis- ja markkinointihanke

Taustaa

Osuuskunta Lahden Seudun Kulttuuri ja Elämysmatkailu (ELMA) on toteuttamassa Älykäs Ylinen Viipurintie hankkeen torilta hyppyrimäen juuren laavulle ja Häränsilmän maastoon ulottuvana digitaalisesti opastettuna uutena keskustan nähtävyyspolkuna. Hankkeeseen on myönnetty 2000,00 euron tuki Ympäristöpääkaupunki Lahti 2021 hankkeesta. Hankkeen puitteissa on tuotettu jo valmiina oleva perusmateriaali ja sen kääntäminen englanniksi.

Hankkeella tavoitellaan Lahden ydinkeskustan näkvyyden tunnetuksi tekoa matkailijoiden vetovoimaa lisäävänä kiinnostavana kulttuurihistoriallisena ja Salpausselkä Geopark alueena.

Markkinointirakenteen luomisella tähdätään alueen kiinnostavaksi tekemiseen ensisijaisesti lahtelaisille ja kotimaisille matkailijoille luomalla samalla kohdealueen kansainvälinen markkinointistruktuuri palveluineen, jonka Lahteen ryhmämatkoja järjestävät palvelutuottajat tunnistavat helposti ja osaavat käyttää reitin maastosta löytyviä digiavusteisia palveluita suomeksi, englanniksi ja venäjäksi

16.5.2020 suunniteltu avajaisyleisötapahtuma siirtyy koronan aiheuttamien rajoitusten vuoksi, mutta toteutetaan vuoden 2020 aikana heti kun sen on mahdollista.

Valmistelun yhteydessä on Lahden kaupungin puutarhaosastolta saatu tietoa, että uuden opastusreitin kanssa osin päällekkäin kulkeva Lehmusreitti vaatisi päivitystä. Asiaa on valmisteltu ja materiaalia tuotettu mm Salpausselkä Geopark hankkeen puitteissa, mutta materiaali on jäänyt osin hyödyntämättä, kun reitin ehostamiseen ei ole saatu määrärahaa.

Reitin kuntoon saattaminen yhdistettynä Ylinen Viipurintie-ydinkeskustaosioon olisi tarkoituksenmukaista juuri nyt, kun reitin osasta eli Kisatulikukkulan, Hyppyrimäen maastosta ollaan tekemässä lahtelaisille ja matkailijaryhmille paremmin näkyvillä olevaa nähtävyyskokonaisuutta.

Lehmusreitti täydentäisi sopivasti kehäreittinä ydinkeskustasta hyppyrimäelle eli Lehmusreitin yhteen lähtöpisteeseen.

Lehmusreitin tuorein nettikuvaus löytyy linkistä: https://www.lahdenseudunluonto.fi/lehmusreitti/ ja toinen mobiiliversio osoitteesta https://citynomadi.com/route/79ec186e84c83757d89aa6fb0222910a.

Osuuskunta ELMA on päättänyt suunnata koronavirusepidemian seurauksena matkailupalveluista odottamatta vapautunutta työvoimaa Lahden matkailun infrastruktuurinkehittämiseen siten, että kaupungin työllistämisyksikön kautta Elman palveluihin ja kehittämishakkeisiin suunnattu Geologian maisteri ja matkailualan koulutuksen saaneen Carla Viveiroksen työpanos suunnataan Lahden ydinkeskustan ja siihen mahdillisesti liitettävän Lehmusreitin polun informaatiomateriaan päivittämiseen ja saattamiseen englannin kielelle palvelemaan tulevia Lahdesta ja Lahden luonnosta kiinnostuneita kansainvälisiä matkailijaryhmiä ja heidän ryhmäoppaitaan.

Polulla oleva QR-koodisto ja taustatekstit päivitetään ja reitin informaatiotauluja uusitaan kaupungin puisto-osaston tekemän ja hyväksymän suunnitelman mukaisesti. Salpausselkä Geopark hankkeen kehittämistavoitteisiin polun uudistamisessa kiinnitetään erityinen huomio.